Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Piha ja puutarha

Hiili, kaasu vai sähkö? Näin valitset sopivan grillin omiin tarpeisiisi

Kesän parhaat makumuistot syntyvät grillissä. Oikeanlaisen grillin valinta on pitkälti makukysymys. Perinteisellä hiiligrillillä, tehokkaalla kaasugrillillä ja vaivattomalla sähkögrillillä on kaikilla hyvät ja huonot puolensa. Ota tekniikka haltuun ennen kaupoille lähtöä!

Grillit jaetaan pääasiallisesti lämmitystavan mukaan. Grillityyppi kannattaa valita omien grillausmieltymysten, käyttötarpeen ja sijoituspaikan perusteella. Kerrostaloissa grillin käyttö pitää aina tarkistaa taloyhtiön järjestyssäännöistä, jotka voivat kieltää grillauksen paloturvallisuussyistä.

Kaasugrilli

Kaasugrilli on helppo ja nopea käyttää. Lämpö leviää paistoalueelle tasaisesti ja lämpötila on helposti hallittavissa. Paistoalue on yleensä selvästi isompi kuin hiili- tai sähkögrilleissä.

Kaasugrillaajan kannattaa opetella sopivimmat lämpötilat eri ruokalajeille sekä suoran että epäsuoran lämmön käyttäminen. Pitää löytää oman grillin eri lämpövyöhykkeet ja oppia, milloin tietyt ruoat pitää nostaa lämpöhyllylle rauhoittumaan.

Kaasugrillin tehokkuus riippuu polttimien määrästä. Mitä enemmän polttimia, sitä suurempia määriä ruokaa voidaan valmistaa kerralla. Kahdelle hengelle riittää kahden polttimen grilli, useammalle hengelle grillatessa kolmen tai neljän polttimen grillit ovat sopivia. Joihinkin kaasugrilleihin saa lisävarusteena hiilikaukalon, jonka avulla voidaan yhdistää hiili- ja kaasugrillin parhaat ominaisuudet.

Kaasugrillissä on aina rungon alimmaisena osana erityinen rasvakaukalo, johon nesteet viime kädessä valuvat. Joissakin grilleissä on koko rungon levyinen rasvapelti, toisissa taas pieni foliokulho, joka on helppo vaihtaa aina tarvittaessa.

Kaasugrillit sopivat niin mökki- kuin kotipihaankin ja jopa kerrostalojen parvekkeille, mikäli taloyhtiön järjestyssäännöt sen sallivat.

Plussat ja miinukset

+ helppo sytyttää ja nopeasti käyttövalmis

+ voidaan käyttää lähes missä tahansa

+ hiiligrillausta helpompi hallita erilaisia lämpötila-alueita

+ kertyvälle rasvalle on erillinen laatikko

+ sopii pitkäkestoiseenkin grillaukseen

– painavan kaasupullon vuoksi hankala siirtää

– vaatii tarkkaavaisuutta kaasupullojen säilytyksen ja letkujen kanssa

– vaatii erillisen savustuslaatikon

– usein hintavin vaihtoehto

Muistathan varmistaa, että kaasuventtiili tulee suljettua jokaisen käytön jälkeen.

Hiiligrilli

Perinteinen hiiligrilli sopii kiireettömään ruoanlaittoon. Hiilien kuuma hehku tuo ruokiin rapean paistopinnan. Hiiligrillissä grillattavasta ruoasta irtoava rasva tippuu hiilien päälle ja nostattaa aromaattista höyryä, joka antaa ruoalle aivan erityisen makuvivahteen.

Hiiligrilli vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä ennen kuin se on käyttövalmis, tosin grillaaminen on hiilillä yhtä nopeaa kuin vaikkapa kaasulla. Hiiligrillin voi kuumentaa joko hiilillä tai briketeillä, mutta palavan materiaalin lämpöä on kuitenkin vaikea säädellä. Erityisissä savugrilleissä on mahdollista sekä grillata että savustaa.

Tuuleton paikka on paras kaikkeen grillaukseen, mutta hiiligrillauksessa muodostuu helposti savua, mikä kannattaa huomioida grillin paikkaa valitessa.

Grillihifistien suosikki on alun perin Japanista kotoisin oleva kamado, intialaisen tandoorin lähisukulainen. Länteen rantautuneet kamadogrillit ovat tiiviitä keraamisia pönttöjä, jotka pysyvät kuumina tuntikausia. Ne ovat suunnilleen saman hintaisia kuin laadukkaat kaasugrillit. Tunnettuja merkkejä ovat Big Green Egg, Monolith ja Kamado Joe.

Plussat ja miinukset

+ grillaus on oma ohjelmanumeronsa, sillä sytyttely ja hiilloksen synty vievät aikaa

+ ei vaadi sähköä tai kaasua

+ puolestapuhujat sanovat hiilillä grillaamisen antavan ruoalle enemmän grillauksen ja savun makua

+ pienet, pyörillä varustetut mallit ovat helposti siirreltävissä

+ jos pitää savustuksesta, lastut voi laittaa suoraan kytevien hiilien päälle

+ kohtuullisen edullinen vaihtoehto

– hidas, koska hiilloksen valmiiksi saaminen vie aikansa

– lämpötilan säätely ilma-aukkojen avulla on haasteellista

– ritilällä grillattaessa rasva valuu hiilien päälle

– syntyvä tuhkajäte pitää poistaa ja käsitellä asianmukaisesti

– grillin ulkopinta pysyy pitkään kuumana

Sähkögrilli

Savuamaton, naapuriystävällinen ja paloturvallinen sähkögrilli on suosittu valinta etenkin parvekkeille. Sähkögrilli ei kuitenkaan ole yhtä tehokas tai nopea kuin kaasu- tai hiiligrilli, joten sillä kannattaa harvemmin valmistaa paksuja pihvejä tai pitkää kypsymistä vaativaa lihaa.

Amatöörikäyttöön tarkoitettujen sähkögrillien teho on korkeintaan 2 kW:n luokkaa, sillä tavallinen 10 ampeerin sulake ei kestä isompia tehoja. Keskikokoisen, kolmen polttimen kaasugrillistä voi löytyä lämpötehoa jopa 13 kW.

Sähkögrillin termostaatti koettaa pitää lämpötilan säädetyn suuruisena, ja siksi se sammuttaa vastukset aina välillä. Silloin paistopinta jäähtyy nopeasti. Grilli sopiikin parhaiten helppojen ja nopeiden grillattavien valmistukseen.

Plussat ja miinukset

+ edullinen vaihtoehto

+ huoleton, sähkö harvemmin loppuu kesken

– ruokiin ei saa aitoa savunmakua

– tehottomuus ja lämmön epätasainen jakautuminen

Millainen on laadukas grilli?

Valitsit sitten kaasu-, hiili- tai sähkögrillin, varmista, että saat rahoillesi vastinetta. Edulliset tarjousgrillit kestävät vain muutaman vuoden, mutta merkkigrillit voivat kestää jopa pari vuosikymmentä.

Laadukkaan grillin tunnistaa:

  • varaosien saatavuudesta
  • takuun pituudesta
  • materiaaleista.

Laadukkaisiin grilleihin on usein saatavilla varaosia, esimerkiksi polttimoita, venttiilejä, säätimiä ja ritilöitä. Myös takuuaika on pidempi kuin edullisissa vaihtoehdoissa.

Grillin paistoritilät ovat valurautaa, rosteria tai emaloitua valurautaa. Kaikki ovat hyviä materiaaleja. Emaloitu pinta on helpoin pitää puhtaana, mutta sen naarmuuntumista pitää varoa. Myös valurautaritilä on helppohoitoinen, kunhan sille ennen käyttöönottoa tehdään rasvanpoltto eli sivellään silavalla ja lämmitetään erittäin kuumaksi. Joissakin grilleissä paistoritilän seurana grillissä on umpinainen parila. Parila on joissakin tilanteissa kätevä, mutta grillin käyttömukavuuden kannalta on parempi hankkia erillinen, paistoritilän päälle pantava parila.

Teräksen laatu

Tärkein yksittäinen laatutekijä niin hiili- kuin kaasugrillissäkin on kuitenkin teräksen laatu. Tätä laatua ei useinkaan pysty näkemään, tieto täytyy hankkia muulla tavalla.

Käytännössä on kolme tapaa saada teräs kestämään ulkoilman rasituksia:

  1. Lisätä siihen kromia eli valmistaa ruostumatonta terästä, rosteria.
  2. Emaloida teräs eli pinnoittaa se läpinäkymättömällä lasilla.
  3. Galvanoida teräs eli pinnoittaa se sinkillä.

Halvimmissa grilleissä ei käytetä rosteria tai emalointia, vaan tavallinen teräs pinnoitetaan pulverimaalilla. Tällainen rakenne ruostuu puhki muutamassa vuodessa.

Ruostumattoman teräksen käyttäminen ei sinänsä vielä takaa grillille pitkää ikää, sillä rosterilaatuja on valtava määrä. Yleinen, ja varsin hyvin korroosiota torjuva laatu on merkinnältään 304. Se on niin sanottua austeniittiterästä, jossa seosaineena käytetään nikkeliä. Nikkeli on kuitenkin varsin kallis metalli, joten monet valmistajat käyttävät halvempaa ja korroosionkestoltaan heikompaa 430-luokan ferriittiterästä.

Austeniitti- ja ferriittiteräkset voi tunnistaa magneettitestillä. Jos magneetti tarttuu teräksen pintaan vain heikosti, teräs on mitä todennäköisimmin austeniittista. Ferriittiteräkseen magneetti puolestaan tarttuu varsin tiukasti. Testiin pitää suhtautua tietyin varauksin, mutta jonkinlaista osviittaa se antaa grillin laatua arvioitaessa.

Grillien lisävarusteet

  • Grilli on hyvä suojata aina, kun sitä ei käytetä. Vesi ja lika ovat grillin suurimpia vihollisia. Saatavilla on niin muovisia kuin kankaisiakin suojapeitteitä. Muovi saattaa rikkoutua herkästi auringon tai pakkasen vaikutuksesta. Silikonivuorattu kangas on loistava peitemateriaali.
  • Erilaiset lastat, pihdit, ritilät ja muut apuvälineet tekevät grillaamisesta sujuvampaa. Ruokien käsittely on helppoa erityisesti grillaamiseen suunnitelluilla välineillä.
  • Grillatessa kannattaa käyttää myös asianmukaisia suojavarusteita, kuten käsineitä ja esiliinaa.

Grillin huolto

Laadukkainkaan grilli ei säily kauaa käyttökelpoisena, mikäli sitä ei huolleta oikein. Siksi messinkiharjalla tai kangasrätillä putsaaminen käytön jälkeen on tärkeää. Kunnon puhdistuksessa voi käyttää esimerkiksi uuninpuhdistussuihketta. Valurautapintoihin riittää kuuma vesi ja tiskiharja sekä puhdistuksen jälkeen käsittely silavalla. Lisäksi ritilöitä ja polttimia kannattaa vaihtaa säännöllisesti. Ennen kuin grilli siirretään talvisäilöön, se tulisi puhdistaa huolella ja peittää.

Muistilista grillin ostajalle

  • Mieti etukäteen, millaisesta grillistä pidät. Kaasu-, hiili- ja sähkögrillit soveltuvat erilaisille käyttäjille. Valintaan vaikuttaa myös se, mihin käyttöön grilli tulee ja kuinka monelle hengelle sillä valmistetaan ruokaa.
  • Valitse grilli myös aiemman kokemuksesi mukaan – mikäli et ole kokenut grillaaja, ei kannata sijoittaa heti kaikista kalleimpaan ja suurimpaan malliin. Pienellä ja yksinkertaisella grillillä on hyvä harjoitella muutama vuosi.
  • Satsaa laatuun, jos haluat useita vuosia kestävän grillin. Edullisten mallien lisä- ja varaosat maksavat usein lähes yhtä paljon kuin hintavampien mallien, mikäli niitä on ylipäätään saatavilla. Hintavimpia ovat laadukkaat kaasugrillit, laadukkaita hiili- ja sähkögrillejä saa edullisemmin.
  • Sijoita grilli tarpeeksi kauas palavista materiaaleista, kuten seinistä. Hiili- ja kaasugrillejä saa käyttää vain ulkona sellaisessa tilassa, jossa ilmanvaihtuvuus on hyvä.

Asiantuntija: myyntijohtaja Kimmo Sundholm, Landmann Finland

Muokattu 28.4.20: Juttuun lisättiin runsaasti tietoa ja kuvia. Muokattu 20.5.24 klo 11.30: Lisätty tietoa kaasu- ja hiiligrillin ominaisuuksista. Alkuperäinen juttu on julkaistu 4.5.16.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt